snoskred:lokalt_vaer:finnmarkskysten

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
snoskred:lokalt_vaer:finnmarkskysten [2020-03-05 12:54:39]
havardt
snoskred:lokalt_vaer:finnmarkskysten [2020-03-05 13:28:32]
havardt
Line 1: Line 1:
 =====Lokale værforhold Finnmarkskysten===== =====Lokale værforhold Finnmarkskysten=====
 +
  
 Tregrensen er lav og skogen tynn – den kan vel i praksis defineres som 0 moh mange steder. Tregrensen er lav og skogen tynn – den kan vel i praksis defineres som 0 moh mange steder.
    
  
-Værforholdene kan være svært forskjellige innad i regionen, avhengig av vindretninger og værtype. Generelt gir nordvestlige vindretninger snø og bygevær, hovedsakelig i ytre deler. Sørlig vind kan gi nedbør i søndre del av regionen, mens i nordlige del vil det normalt sett være tørt på sørlig vind+Værforholdene kan være svært forskjellige innad i regionen, avhengig av vindretninger og værtype. Generelt gir vind fra NV-N-NØ snø og bygevær, hovedsakelig i ytre deler. Men særlig på vind fra rett nord vil bygene følge fjorden helt inn til Lakselv. Sørlig vind kan gi litt nedbør i søndre del av regionen (ikke mye om vinteren)
  
-Området innover Porsangerfjorden har et roligere og mer stabilt klima. Klimaet er relativt tørt med bare ca 500mm nedbør i året. Her kommer det mest nedbør sommer og høst. Det er betydelig tørrere innerst i Porsangerfjorden enn lengre nord i Børselv og Lebesby.+Området innover Porsangerfjorden har generelt et roligere og mer stabilt klima. Klimaet her er relativt tørt med bare ca 500mm nedbør i året og mest nedbør på sommer og høst. Det er betydelig tørrere innerst i Porsangerfjorden enn lengre nord i Børselv og Lebesby.
  
 **Veg:**  **Veg:** 
Line 21: Line 22:
  
 Skredstørrelsene i denne regionen er kanskje er mindre en mange andre steder (pga lavt relieff), men at utbredelsen på mindre skred muligens kan være større (pga hente-flater og småkupert terreng), og at vi dermed for det meste er på venstre side av ADAM-matrisen.   Skredstørrelsene i denne regionen er kanskje er mindre en mange andre steder (pga lavt relieff), men at utbredelsen på mindre skred muligens kan være større (pga hente-flater og småkupert terreng), og at vi dermed for det meste er på venstre side av ADAM-matrisen.  
 +
 +[[https://docs.google.com/presentation/d/1TMnD_tTrgzr7ICYeOyZ98Ep9Iq3B2kFFgme4njP5JzQ/edit?usp=sharing|Presentasjon om værforhold i regionen]]
  
    
  
  
  • snoskred/lokalt_vaer/finnmarkskysten.txt
  • Last modified: 2022-05-31 09:29:32
  • (external edit)