User Tools

Site Tools


Sidebar

Kaffe-info Blindern

Kommunikasjonsstrategi

yr.no

Vi jobber for tettere dialog med brukerne gjennom div. prosjekter og aktiviteter (2012/ 2013).

met.no

MetLex

Store norske leksikon

Utstilling Energisenteret

Andre prosjekter

metno:meteorologar_pa_lufta

Meteorologar på lufta (referat)

18. og 19. mars var det kurs i verprat på NRK Hordaland og alle meteorologene var invitert. Det var etter Millionfesten for yr.no i august 2008 at idéen til et formidlingskurs dukket opp. Uka etter gjester NRK Hordaland Vervarslinga på Vestlandet for å lære mer om meteorologi og hva de gjør.

Vertskapet: Lise May Spissøy (programleder Vestlandsnytt/radio), Dag Olav Mosevoll (Redaksjonssjef radio) og Astrid Rommetveit (yr.no-journalist).

Gjester: Fra Vervarslinga på Vestlandet stilte 11 meteorologer på onsdagen pluss Therese Gruehagen fra Infoseksjonen og på torsdagen var det omtrent like mange.

Referent: Therese Gruehagen

Program: programmet for kurset.

5 nyttige tips

I teoridelen (lydfilene på Q:\Info\Formidling\Meteorologar på lufta) presenterte Lise May Spissøy hvordan man kan snakke i radioen for å fange lytterens oppmerksomhet. Her er 5 nyttige tips:

 1. Anslag: Starten av en værprat er veldig viktig, det er her lytteren bestemmer seg for om hun skal høre resten, kanskje høre resten eller ikke. I anslaget bør essensen komme, det viktigste.
  • “I dag blir det en skikkelig endring!” - gir et godt kolon til en fortsettelse.
  • “Blir ingen god dag” - oppsummering.
 2. Bilder på radio:Bilder og historier fungerer veldig godt og får lytteren til å våkne opp. Når bilder brukes, er det enklere å relatere innholdet til meg.
  • “I dag er det bare å finne fram støvler og sydvest!”
  • “Denne helga kan folk jobbe i hagen!”
 3. Konkretisering: Å gi tilleggsinformasjon og eksempler på geografi er gull verdt! Mange er usikre på hvor dette er:
  • Snø over 300 meter
  • Stiv kuling på utsatte steder
 4. Utdanning: Øs av din kunnskap! Radiolyttere liker å lære av ekspertene. Ha gjerne en godbit på lur som du gleder deg til å fortelle.
  • Forklar hva inversjon er.
  • Fortell om strålingståke.
  • Typiske værsituasjoner for Bergen.
 5. X-faktor: Det som skjer når to mennesker snakker sammen eller engasjement og vilje til å formidle. Når x-faktoren er på plass, så får lytterne med seg værvarselet!

Om yr.no!

Astrid Rommetveit skrøt av meteorologene fordi de alltid tar seg tid når hun ringer :)

yr.no har en profil på sakene som gjør det mulig å prioritere når det er flere saker å velge mellom. Dette er typer saker som lages på yr.no:

 1. Værvarsler
 2. Nytt på yr.no
 3. Klima
 4. Morosaker

Sakene på yr.no har 140.000 unike brukere i uka og er tilgjengelige på forsiden og nederst på punktsidene (værvarslene). Bruken økte voldsomt da sakene også kom på punktsidene. Siden brukeren er i værvarsle-modus, må man friste og lokke henne inn i sakene.

Brukeren skumleser på nett, noe som betyr at man må forenkle og forkorte. En artikkel trenger ikke å være et fullstendig bilde. En tung fagartikkel og folk faller av.

yr.no kan gjerne være kritiske til Meteorologisk institutt, men skal ikke være Brennpunkt.

Astrids drømmeprat med en meteorolog er en som er engasjert, lytter og gir henne en ramme for dagens vær. Hvis Astrid får en ramme (et anslag), så vet hun hvilken kategori dagens vær er i: dårlig, pent, varierende eller værskifte.

Øvelse gjør mester!

Etter lunsj gikk en og en inn i studio og øvde på det de hadde lært og innslagene ble avspilt i plenum for tilbakemeldinger etterpå.

Innslagene ble fra 1-3 minutter og alle hadde plukket opp ett eller flere av tipsene.

Det som ble mest brukt, var konkretisering og utdanning. Helt forbilledlig hvordan dette naturlig ble lagt inn i værpraten! Gode anslag var det også å spore, i tillegg til x-faktor i form av engasjement og

 • Konkretisering: “Snø på Ulriken”, “Tåke f.eks. i Voss og Modalen”, “Snø på Fløyen”.
 • Utdanning: “Vestavind her i Bergen betyr skyer og regn. Nordlig er pent på Vestlandet.”
 • Anslag: “Fint vårvær, men vær tålmodig”, “Akkurat nå er det kolonnekjøring over fjellet”
 • Bilder: “Ta med paraplyen”
 • X-faktor: “Men, om to dager blir det utrolig fint vær!”

Oppsummering

Alle var enige om at det hadde vært en fint dag. Kurset var matnyttig og øvelse til slutt var alfa og omega! Hvis det ikke allerede finnes, bør tilsvarende kurs tilbys i Oslo og Tromsø, samt gjentas med jevne mellomrom for repetisjon og nye meteorologer. Burde andre som er på radio fra tid til annen (konsulenter, flyværmeteorologer) også få samme tilbud?

metno/meteorologar_pa_lufta.txt · Last modified: 2010-01-22 14:27:32 by thereseig